Ruthard skapade pur natur

Våra produkters ursprung är viktiga för oss. Det är lika viktigt att förstå var vi kommer ifrån som att känna till historien om hur "Ruthard" blev pur natur.

1965: Drömjobbet som skogsvaktare.

Ruthard ville vara "skogsvaktare" när han var en liten. Men då det redan då var mycket svårt att bli detta, blev Ruthard tvungen att finna en alternativ väg för att kunna arbeta med naturen, skogen eller med träd.

1975: lärlingsutbildning på ett sågverk i Schwarzwald.

Så Ruthard bestämde sig att gå en lärlingsutbildning på ett sågverk. Efter denna korta men intensiva skolning på ett traditionellt sågverk i Schwarzwald och sedan tiden som gesäll, studerade han träteknik i Rosenheim. I "Danzer Funiere" där han sedan började arbeta.

1982: Chef för ett sågverk

Efter tre år som assisterande fabrikschef för Danzer i Västafrika och två år som företagsledare vid Bodensjön, öppnades en ny utmaning: Driva renoveringen som chef av det företag där han fick sin lärlingsutbildning.

1986: Renovering av det företag där han fick sin lärlingsutbildning.

Den framgångsrika och solida utvecklingen av detta företag var grunden för det slutliga beslutet att etablera ett eget företag.

1988: Pur natur ser världens ljus.

I oktober 1988 grundades pur natur. I början lyckades Ruthard som affärskonsult för renoveringar och nya projekt inom träbranschen. Samtidigt agerade han som en agent för inköp av högkvalitativa produkter för välkända företag.

1990: Inträde i virkeshandeln

Den stora oväntade stormen "Wiebke" under år 1990 gav sedan upphov till att dem gick in på marknaden. Det var även nödvändigt att försöka minska lånen och sänka lönerna då leverantörerna blev mindre och mindre flexibla.

2000: Leverantör av råtiljor

Under år 2000 kontaktade en välkänd tillverkare av exklusiva tiljor pur natur med önskan att få köpa tiljor från douglasgran ur Svarta Skogen. Pur natur tillfredsställde denna önskan under de kommande åtta åren, med mer än 500 000 kvadratmeter av bästa massiva douglasgran tiljor ur Schwarzwald.

2002: Start av direktförsäljning av altantiljor

Från ren skuren-virkes producent utvecklade sig pur natur stadigt, alltid med målet att öka den vertikala integrationen av tillverknings- och värdeskapande. Som andra pelaren bredvid produktionen av högkvalitativt virke etablerade sig pur natur som leverantör av högkvalitativa altantiljor från robinia, kastanj och douglasgran.

2008: Varumärket purnaturdielen® för direktförsäljning av massiva trätiljor

Under 2007/2008 avslutade pur natur sin affärsrelation till sina skandinaviska kunder då priset på marknaden steg för att förädla massiva trätiljor med varumärket purnaturdielen.

2011: premium leverantör av hållbara massiva trätiljor

Pur natur positionerar sig som en premium leverantör av trätiljor och har infört ursprungsintyget som den absolut första och enda producenten.